lørdag 17. april 2021

Hillostomp



Min farmor var veldig glad i tyttebær. Det var hennes favorittbær. Jeg har nok arvet hennes glede for bær og har også tyttebær som min favoritt bær. Her har jeg laget Hillostomp som er en gammel brødoppskrift. Det ligner på små lapper som har en smak som kan minne om pitabrød.

Den kommer fra Finnskogen fra finnene som innvandret fra Finnland. Det er skredmjøl eller havremel, bakepulver og tyttebær. De smaker nydelig!


Her har du min oppskrift:
250 gram skredmjøl eller havremel
300 gram tyttebær
1 ts bakepulver

Fremgangsmåte
Bland mel og bakepulver. Har du tyttebær i fryseren, må de tine på et fat. Så kan du knuse de med en potetstamper. Legg de på et fat, da er det lettere å knuse tyttebærene. Deigen skal være rosa og litt våt. Lag små emner og kjevle forsiktig. Jeg har brukt trinse på Norgesglass for å stikke ut. Bruk gjerne et stort glass eller liten bolle for å stikke ut.  Deigen kjevles til c ½ cm tykkelse. Stekes på takke på middels varm eller i stekepanne på høy varme og stekes på begge sider. Ferdig stekte stumper har en litt sprø skorpe og er myke inni. De smaker nydelig med smør og brunost, eller rømme og syltetøy. De er også gode til suppe.  Hillostomp er et fint alternativ til deg som ikke tåler hvetemel. Skredmjøl  er et spesielt helkornsmjøl av havre, som bare lages på noen få møller. Før havren males, blir den rista på sterk varme så skallet detter av. Skredmjøl får du tak i på enkelte spesialbutikker. Oppbevares i tett boks i kjøleskap og blir ekstra gode når de varmes opp i brødrister.

klem Siv


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Farmors hjemmelagde blåbærsyltetøy

Foto: Siv Henningstad Noe av det beste med sommeren er å sanke bær synes jeg! Takket være min farmor og min mamma, er jeg en ivrig bærsanker...